[...] i łagodzą drgawki padaczkowe. Dość duża zawartość potasu powoduje dobroczynny wpływ na serce i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Bakłażan obniża też poziom złego cholesterolu i to nawet o 50%. Jednak nie wszyscy mogą korzystać z jego własności leczniczych. Powinny go unikać kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na choroby nerek, [...]
Tutaj ciekawie wypowiada sie uznany w swiecie kardiolog Dr Dwight Lundell miedzy innmi na temat cholesterolu http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=44491 Tutaj tlumaczenie PL do powyzszego Źródło: http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=44491 05/03/2012 Dr Dwight Lundell – Laleva.org March 1, 2012 Tłum. wMordechaj Dr Dwight Lundell My, lekarze, po tym, jak [...]
[...] nie powoduja chorób serca. W rzeczywistosci, tluszcze nasycone sa najlepszym pozywieniem dla serca. Twoje cialo wytwarza kwasy nasycone z weglowodanów. “Ogranicz cholesterol” Cholesterol zawarty w pozywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia scianek jelit i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i ukladu nerwowego u niemowlaków i [...]
To jest stara teoria cholesterolowa. Żadne rzetelne badania jej nie potwierdzają. Fragmenty z książki "Życie bez pieczywa" autorstwa dr. Lutza i dr. Allana: Tak więc cholesterol, który jest związkiem o wielkim biologicznym znaczeniu, został poddany bezlitosnej krytyce. Być może wielu czytelników nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że [...]
[...] artu nim zostalem tu szpecem Omega-3 kontra omega-6 Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że mieszkający tam Eskimosi mają niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, [...]
Może ja coś dodam: Pierwsze badania które rozpoczeły całą aferę z cholesterolem i tłuszczem przeprowadził Ancel Keys(Badania siedmiu kraji) autor dowiódł, że w tych siedmiu krajach choroby serca występuja częściej ze wzgledu na wieksze spozycie tłuszczu. Keys wybrał jednak spośród 21 badanych kraji te 7. Biorąc pod uwagę wszystkie 21 obserwujemy [...]
[...] zdrowym pełnym mlekiem oraz tłuszczem pochodzenia zwierzęcego (wszędzie mamy wyrażenia “pożywienie wysokotłuszczowe”, “o dużej zawartości cholesterolu”) a zawałami serca. Ostatecznie dr Smith komentuje: Badania Khana są jeszcze jednym przykładem negatywnych wyników, które są fałszowane i błędnie [...]
[...] źródłem tłuszczy z grupy jednonienasyconych (główny przedstawiciel: kw. Oleinowy). Główną zaletą tej grupy jest to, że podnoszą w niewielkim stopniu ilość dobrej frakcji cholesterolu (LDL) we krwi, oraz podnoszą tę dobrą (HDL). Obniżają poziom triglicerydów oraz zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, – które niszczą nasze [...]
[...] pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest alergizujące (najbardziej alergizuje frakcja β-laktoglobulina), zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukiwanie wapnia z organizmu. Przyswajalność wapnia z mleka jest gorsza niż np. z warzyw lub orzechów, ze względu na gorszą proporcję z innymi związkami [...]
[...] przeprowadzona jest w kobiecych jajnikach, niewielkie ilości produkują jądra i kora nadnerczy. Estrogen zarządza gospodarka lipidową, podnosi HDL ( dobry) a obniża LDL (zły) cholesterol. Ginekomastia, czyli powiększenie gruczołu sutkowego, może być spowodowana nadmiarem progesteronu jak i estrogenu. Może dojść w wyniku nadmiernego rozwoju [...]
[...] nad tym smażeniem i duszeniem potraw na maśle bądź smalcu - dlaczego polecasz mi stosowanie właśnie tych tłuszczy ? Pytam o to, bo nie wiem jak może to wpłynąć na mój poziom cholesterolu No tak to jest wlasnie ten punkt w którym nasze zalecenia odbiegają nieco od standardowego myślenia. Zbyt dlugo by tłumaczyć, najlepiej jakbys sama zaczęła [...]
Hanni, cholesterol to jedynie jeden z wielu czynników odpowiedzialnych za choroby serca i układu krwionośnego, jego "wkład" też się zmienia w zależności od diety i używek. Sama nikotyna niekoniecznie zabije, sam podwyższony cholesterol też nie, ale w połączeniu już może być gorzej. To jest tylko przykład, tak samo jest z nadciśnieniem, [...]
[...] innego powiedzic nie moge, cukier jest trucizna wystarczy zobaczyc statystyki zgodnow. Jako pierwszy powod zgonow w calym cywilizowanym swiecie sa choroby serca (krazenie-cholesterol) i cukrzyca. (wysokie spozycie cukru jest glownym powodem powstawania tych chorob) Ok. 150lat temu gdy na jakiejs konferencji w Ameryce jedne z lekarzy [...]
[...] Leki, narkotyki i alkohol Niektóre substancje psychoaktywne, takie jak heroina, marihuana czy kokaina oraz leki moczopędne stosowane w nadciśnieniu i te obniżające cholesterol, jeśli są regularnie stosowane, mogą obniżać libido. Podobne działanie mają leki antydepresyjne. Odrobina alkoholu może zwiększać popęd, jednak gdy choć odrobinę [...]
[...] mi posilek, ktory da mi tyle samo potasu co jeden tabs kilopazu, a niektore rzeczy sa po prostu niemozliwe do otrzymania z pozywienia (np fumaran bisoprololu na cisninie i cholesterol). A teraz opowiem wam zabawna historie. SOrry za literowki, pisze z laptopa. Wyruszylem w podroz szukajac lekow na recepte (ktory to raz z kolei..) i znalalem [...]
Tu jeszcze o oleju z pestek dyni, krótkie streszczenie. Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol LDL obniżając jego wchłanianie w potrawach, zawierających niekorzystne substancje. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża wchłanianie szkodliwego cholesterolu i może [...]
[...] osłonowo , ogranicza mi apetyt. :)) Tu jeszcze o oleju z pestek dyni, krótkie streszczenie. Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol LDL obniżając jego wchłanianie w potrawach, zawierających niekorzystne substancje. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża [...]
[...] increase the body's sensitivity to insulin * Low GI carbs improve diabetes control * Low GI carbs reduce the risk of heart disease * Low GI carbs reduce blood cholesterol levels * Low GI carbs can help you manage the symptoms of PCOS * Low GI carbs reduce hunger and keep you fuller for longer * Low GI carbs prolong [...]
[...] pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest alergizujące (najbardziej alergizuje frakcja β-laktoglobulina), zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukiwanie wapnia z organizmu. Przyswajalność wapnia z mleka jest gorsza niż np. z warzyw lub orzechów, ze względu na gorszą proporcję z innymi związkami [...]
Do: maarcin91 Jaja zawsze uważane były za bardzo zdrowe i pożywne, aż do momentu, gdy odkryto istnienie cholesterolu i jego wpływu na choroby serca. Jak się okazało żółtko jaja zawiera duże jego ilości i to właśnie nadszarpnęło jego reputację. Dietetycy wymyślili prostą zależność: jajka to cholesterol, a w konsekwencji choroba serca. Na [...]